De woordenlijst bevat een uitleg van veelvoorkomende branche- en Jabra-terminologie. U kunt de alfabetische index hieronder gebruiken, of gewoon door de lijst bladeren

Bluetooth

Wereldwijd erkende standaard voor draadloze communicatie. Draadloze overbrenging van gegevens en stemgeluid tussen headsets, laptops, PC's, mobiele telefoons, PDA's, printers enz. Bij Bluetooth is er geen visuele verbinding nodig, in tegenstelling tot bij infrarood bijvoorbeeld.

dB

Decibel, meeteenheid voor het volume van een geluid. Eén decibel is een tiende van een Bel, genoemd naar Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. 1 DB is het verschil tussen twee geluidsniveaus die gedetecteerd kunnen worden door het menselijk gehoor.

DECT

Digital Enhanced Cordless Telephony. Digitale overbrengingstechnologie voor draadloze telefonie, die beveiligd is tegen afluisteren.

DECT CAT-iq

De nieuwe standaard, genaamd CAT -iq is een afkorting voor "Cordless Advanced Technology – internet and quality". Aan stemverzending kunnen internetservices verbonden zijn, waarvoor normaliter een WLAN-functie nodig is. CAT -iq is gebaseerd op DECT en is compatibel met de huidige DECT-standaard.

DHSG

Draadloze communicatieset (ontvangen/spreken). Gestandaardiseerde EHS-interface.

Dongle

Dit is een klein stuk hardware dat u kunt aansluiten op uw computer, meestal via een USB-poort. Dongels werden in het verleden vooral gebruikt om een software-installatie te verifiëren. Vandaag de dag is het meestal een draadloze breedband-adapter. In verband met Jabra-producten wordt met een Dongle een USB Bluetooth-adapter bedoeld.

DSP

Digital Signal Processor. Chips die stem en geluid digitaal optimaliseren. In headsets wordt die vaak gebruikt om stemoverbrenging te optimaliseren. Een DSP kan bijvoorbeeld echo onderdrukken en artificiële tonen toevoegen (u kunt uw eigen stem horen en het geluid klinkt natuurlijk).

Duo

Headset met earphones voor beide oren, ook wel binaural genoemd, met stemuitvoer naar beide oren.

EHS

Elektronische hookswitch-interface tussen bureautelefoon en headset, kan minimaal het volgende faciliteren: kiestoon doorschakelen, beantwoorden en beëindigen van oproepen via de draadloze headset.

Firmware

Basissoftware die opgeslagen is in de hardware van het apparaat, zoals een headset of basisstation van Jabra.

Omni-directioneel (Omni)

Standaard microfoon voor stille kantooromgevingen, zoals een privé- of thuiskantoor.

GAP

Generic Access Profile (DECT -GAP) is een overbrengingsprotocol voor draadloze telefoons dat de communicatie tussen DECT-apparaten van verschillende fabrikanten mogelijk maakt. Draadloze telefoons van verschillende fabrikanten kunnen naast elkaar gebruikt worden op één DECT-basisstation omdat ze allemaal gebruik maken van hetzelfde overbrengingsprotocol. Dat maakt communicatie tussen apparaten van verschillende fabrikanten mogelijk.

IntelliTone™

IntelliTone™ reguleert het gemiddelde geluidsniveau naar 85dB.

IntelliPower

Jabra IntelliPower voorkomt onnodig stroomverbruik. Wanneer de headset niet gebruikt wordt, wordt het scherm automatisch gedimd en gaat de headset in stand-by. Er wordt gebruik gemaakt van wisselende batterijen, die minder stroom verbruiken maar wel volledige prestaties leveren.

IP

Het "Internet Protocol" (IP) is een netwerkprotocol dat veel gebruikt wordt in computernetwerken en de basis vormt van het internet.

Mono headset met earphones voor één oor, ook wel mono-aural genoemd.

Multifunctionele toets

Met maar één toets op de headset kunt u gesprekken gemakkelijk beantwoorden en beëindigen. Afhankelijk van de telefoon kunt u met deze knop spraakselectie gebruiken, gesprekken afwijzen, opnieuw kiezen en schakelen tussen twee actieve gesprekken. Dankzij de comfortabele bediening met één hand, kunt u ook als u niet achter uw bureau zit gebruik maken van de belangrijkste functies.

MultiPoint

Met de MultiPoint™-technologie kunt u gelijktijdig verbinding leggen tussen verschillende Bluetooth®-apparaten.

MSH

Microphone Short Hook – interface; EHS-interface.

Multiuse

Multiuse beschrijft een bepaalde productserie uit het portfolio van Jabra. Met een Multiuse-headset kunt u gelijktijdig verbinding leggen met (maximaal drie) telefoons.

Narrowband

Narrowband beschrijf geluiden binnen een klein frequentiebereik, tussen 300 en 3400 Hz.

Geluidsonderdrukking

Geluidsonderdrukkende microfoon voor luidruchtige kantooromgevingen, zoals call centers open kantoorruimtes.

Noise Blackout™

Dubbele microfoon die storend omgevingsgeluid blokkeert, zelfs met een kort microfoonontwerp. Dit wordt mogelijk gemaakt door Digital Signal Processing (DSP); ideaal onderweg.

Geluidsfiltering

Geluidsfilterende microfoon voor open kantooromgevingen.

QD (Quick Disconnect)

Simpel kabels verwisselen dankzij pluggen met Quick disconnect-aansluiting. Zo kunt u uw headset eenvoudig aansluiten en loshalen.

Remote Call Control (RCC)

Een externe oproepbesturing (RCC)-interface tussen PC en bedrade of draadloze headset maakt in optimale omstandigheden het volgende mogelijk: Overbrenging beltoon, beantwoorden en beëindigen van gesprekken, geluid dempen, volumeregeling, maar ook automatische statussynchronistie en wederzijdse bediening van headset en PC/laptop.

Remote Handset Lifter (RHL)

Remote Headset Lifter; gestandaardiseerde interface voor alle draadloze headsets. De mechanische "bureautelefoonontvanger" Jabra GN1000 kan aangesloten worden op de AUX-poort.

SafeTone

SafeTone staat voor de parallelle integratie van IntelliTone™- en PeakStop™-technologie.

Softphone

Een computerprogramma voor internettelefonie door middel van een computer in plaats van gespecialiseerde hardware. Gebruikersinterface en gedrag van softphones zijn vaak gebaseerd op dat van gewone telefoons, door bijvoorbeeld de afbeelding van een telefoon met knoppen weer te geven waarmee de gebruiker en telefoonnummer kan kiezen. Softphones worden vaak gebruikt in combinatie met een headset die verbonden is via de geluidskaart van de computer of via een USB-verbinding.

TCO'07

TCO (Tjänstemännens Central organization) certificeert speciale ergonomische kantoorproducten die de gezondheid van de werknemer beschermen. Het TCO-kwaliteitskeurmerk is een wereldwijd erkende standaard in de IT-branche. Dit keurmerk wordt nu al enige tijd ook aan headsets toegekend (TCO'07).

>

Functie Telefoonconferentie

Met de geïntegreerde conferentie-functie kunnen maximaal 4 headsets (afhankelijk van het model headset) verbonden worden met één basisstation en deelnemen aan een gesprek.

Aanraakpaneel

Sensorveld op de headset dat bediend kan worden door er met uw vinger overheen te wrijven, om bijvoorbeeld het volume aan te passen.

Aanraakscherm

Een aanraakscherm of sensorscherm is een invoerapparaat voor computers waarmee de programmatuur van een apparaat kan worden bediend door delen van het scherm aan te raken. Een technische omvorming van de invoer is zichtbaar voor de gebruiker. Zo krijgt de gebruiker het gevoel dat de computer direct met de vinger bediend wordt.

Koppelen

Door te koppelen, legt u een vaste, gecodeerde verbinding tussen twee Bluetooth-apparaten voor tweerichtingscommunicatie. Bluetooth -apparaten kunnen niet communiceren zonder eerst gekoppeld te worden.

PC-Suite

Een collectie computerprogramma's waarmee Jabra-apparaten geconfigureerd kunnen worden, de firmware kan worden bijgewerkt en ondersteunde softphones met de knoppen van de headset bediend kunnen worden. De Jabra PC Suite bevat ook stuurprogramma's voor verschillende softphone-programma's. www .jabra.com/pcsuite

PeakStop™

Technologie die geluiden/tonen boven 118 dB afkapt (bijv. fluittonen/faxgeluid).

Telefoon

Bureautelefoon die gebruik kan maken van verschillende vormen van overbrenging; er wordt onderscheid gemaakt tussen analoog, ISDN en IP-telefonie. De tegenhangers zijn softphones (zie hieronder); deze bestaan uitsluitend virtueel als software en simuleren een bureautelefoon.

PSTN

Public Switched Telephone Network - ook wel vast telefoonnetwerk - beschrijft het geheel van alle publieke vaste telefoon- netwerken.

UC

Unified Communications. Een combinatie van verschillende communicatiemedia in een standaard gebruikersinterface.

Ultra-Geluidsonderdrukking

Ultra-geluidsonderdrukkende microfoon voor extreem luidruchtige omgevingen, zoals call centers open kantoorruimtes.

USB

Universal Serial Bus. Internationale standaardinterface met het voordeel van een aansluiting die altijd hetzelfde is. Dit systeem is perfect geschikt om randapparatuur met een gemiddeld tot hoge gegevensoverdracht aan te sluiten op een computer (bijv. muis, toetsenbord, printer, headset).

USB Bluetooth-adapter

Soms ook wel dongle genoemd. Een computer heeft een Bluetooth-adapter nodig om te communiceren met Bluetooth-apparaten. Bepaalde desktop-computers en de meeste nieuwe laptops zijn voorzien van een geïntegreerde Bluetooth-adapter. Maar er zijn ook computers die een externe Bluetooth-adapter nodig hebben. Via Bluetooth kunnen verschillende apparaten communiceren met de computer via één adapter.

VoiP

Voice over IP (Internetprotocol). De stem wordt niet verzonden via de normale telefoonlijn (analoog of ISDN, lijn georiënteerd), maar pakket georiënteerd. De verzending wordt uitgevoerd via bijv. ethernet/internet (LAN of WLAN).

Wideband

(breedband-audio) Een audio-technologie die gebruikt wordt in telefoonontwerpen. Wideband vergroot het frequentiebereik (150-6800 Hz) van geluidssignalen die worden overgebracht via telefoonverbindingen. Hierdoor is de geluidskwaliteit beter. Het frequentiebereik van de menselijke stem valt tussen 80 en 14.000 Hz. Met de gewone narrowband-technologie wordt het frequentiebereik van het geluid beperkt tot 300 -3400 Hz.